יום שלישי, 30 בינואר 2024

דיני משפחה


תחום דיני המשפחה הוא רחב מאוד וכולל מספר רב של הליכים ונושאים. דיני משפחה, כשמם כן הם: דינים שעוסקים ביחסים בין בני משפחה, החל מבני זוג (לשם כך ישנם למשל הליכי גירושין, הסדרי שהות, מזונות), הורים וילדים (לשם כך יש לנו למשל את דיני הירושה), ועד נושאים שבין בני משפחה שונים, למשל אחים. תחום המשפחה הוא מאוד ייחודי, משום שהעוסקים בתחום דיני המשפחה, צריכים להיות אנשי אשכולות, שמבינים לא רק בדיני המשפחה, אלא בנושאים נוספים. למשל, עורך דין למשפחה, צריך להבין בדיני חוזים, משום שהוא יעסוק בהסכמי ממון, הסכמי גירושין, הסכמי חיים משותפים והדוגמאות הן רבות. 

במאמר שלהלן נעסוק בדיני המשפחה, נציג חלק מהנושאים שמעסיקים עורכי דין למשפחה, ונציג רקע לכל אחד מהתחומים. מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך נדגיש שהמאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין משפחה. 

תחום הירושות והצוואות:

בישראל, ירושה יכולה להיעשות או לפי דין, או לפי צוואה. אדם שמותיר צוואה בחייו, הרי שהיא תחייב בעת מותו. לעומת זאת, אם אדם נפטר ללא צוואה, הדין קובע כי עיזבונו (כלומר – כל הרכוש שלו) יחולק בין ילדיו, ובן או בת זוגו. מעבר לכך, בתחום הירושות והצוואות, לא אחת עולות שאלות של כשרות צוואה, צורך בעריכת צוואה, וכן מימוש צוואה באמצעות צו ירושה או צו קיום צוואה. לשם כך, יש צורך כמובן בליווי מקצועי ומוסמך של עורך דין דיני משפחה. 

הסכמים בדיני משפחה:

בתחום המשפחה, ישנם הסכמים מסוגים שונים, מה שמחייב עורכי דין בתחום המשפחה, להבין ולגלות בקיאות גם בתחום דיני החוזים. הסכמים בתחום המשפחה יכולים להיות הסכמי ממון (נרחיב עליהם בהמשך), שנערכים בין בני זוג כדי להסדיר חלוקת רכוש בעת גירושין. הסכמים יכולים להיות הסכמי הורות משותפת בין שני אנשים שרוצים להביא יחדיו ילד לעולם, ללא זוגיות רשמית. יש גם הסכמי גירושין, הסכמי חיים משותפים בין ידועים בציבור וכו'. 

מזונות וזמני שהות:

תחום נוסף שמהווה חלק משמעותי בתחום המשפחה בכלל והגירושין בפרט, הוא ענייני שהות ילדים ומזונות. בעת פרידה וגירושין, בני זוג צריכים להסדיר את שאלת האחריות ההורית על ילדיהם, ובהתאם גם את זמני השהות שלהם. במקביל, קיימת חובה לשאת במזונות ילדים, חובה שמוטלת על האב מכוח הדין הדתי–עברי. לרוב מזונות הם אבסולוטיים, אך לעיתים הם יכולים להיות מופחתים בשל זמני שהות שווים. זהו נושא מורכב מאוד שמצריך ייעוץ וליווי מקצועי. 

חלוקת רכוש בין בני זוג:

עוד נושא קריטי בתחום המשפחה, הוא חלוקת רכוש בין בני זוג. כאן יש צורך בהבנה גם בתחום החוזים, שכן זוגות רבים עורכים הסכמי ממון עוד לפני נישואין. כמו כן, בעת שיג ושיח במסגרת הליך משפטי על הליכי חלוקת רכוש, יש צורך ברישום נכסים ועוד. לכן, יש גם צורך בהבנה בתחום המקרקעין. 

נעיר, כי חלוקת רכוש בין בני זוג, היא שווה בשווה לפי הדין הקיים, כאשר ישנם חריגים לגבי סוגי הרכוש המשותף, שהם ברי חלוקה. לכן, ייעוץ מקצועי נדרש בוודאי גם במקרים כאלו. 

גירושין ונישואין: 

ללא ספק, דיני הנישואין והגירושין הם אחד הנושאים המשמעותיים בתחום המשפחה. בישראל, גירושין ונישואין נערכים לפי הדין הדתי. בהתאם, כאשר רוצים להתגרש, יש להגיש תביעה לגירושין בבית הדין הרבני, אך בגירושין מערכת היחסים לא בהכרח מסתיימת, שכן בני זוג צריכים כאמור להסדיר את ענייני המזונות, שהות ילדים וחלוקת רכוש. הסמכות לעסוק בתביעות גירושין היא בלעדית לבית הדין הרבני, אך האחרון יכול לרכוש סמכות אם מוגשת תביעת גירושין שכוללת את כל הנושאים שהזכרנו. אך במקביל, לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לעסוק בכל הנושאים של דיני המשפחה, למעט תביעות גירושין ונישואין. 

מכאן, שהליכי גירושין יכולים להתברר במקביל, בשתי ערכאות שיפוט, דבר שמצריך ידע רב והבנה מקצועית. 

לסיכום:

במאמר זה סקרנו חלק מהנושאים שנוגעים בתחום דיני המשפחה. הראינו כיצד בתחום המשפחה, יש השקה לעוד נושאים שהם לא חלק מדיני המשפחה הקלאסיים (כגון – חוזים, מקרקעין). כמו כן, הראינו כמה חשוב להיות מלווה בעורך דין דיני משפחה, בשל מורכבות התחום. כך גם נסיים את מאמרנו, בהמלצה חמה לקבל ייעוץ מוסמך בעת הצורך. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה