זוגות רבים, בוחרים כיום לחיות כידועים בציבור, כלומר – לחיות יחדיו כמו כל זוג נשוי, אבל ללא נישואין רשמיים. אם נרצה – ללכת עם ולהרגיש בלי, או להיפך. אך מי הם ידועים בציבור? לכאורה, מדובר במונח ששגור בפיהם של רבים, אך למונח ידועים בציבור יש משמעות משפטית ולעיתים אפילו משמעות דרמטית.
במאמר זה נעסוק בהגדרה של ידועים בציבור, נסביר מי הם ידועים בציבור, וכיצד הפסיקה מגדירה אותם. לאחר מכן, נסביר מהן הסיבות להתפתחותו של קונספט הידועים בציבור. כמו כן, נסקור בקצרה האם יש פער בין הזכויות שמוקנות לידועים בציבור לעומת זוגות נשואים.
נבקש להעיר כי את המאמר הזה כתבנו על מנת להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין משפחה.
מי הם ידועים בציבור?
ידועים בציבור הם בעצם בני זוג לכל דבר ועניין, במבט מבחוץ. מדובר בבני זוג שחיים יחדיו כמו זוג נשוי, אך ללא רישום ותעודת נישואין. ידועים בציבור הם זוגות, לרבות – חד מיניים, שקשרו את גורלם האישי והמשפחתי יחדיו – כמו זוג נשוי.
מבחינה משפטית, ידוע בציבור הוא בן הזוג של השני, ומכאן הוא זכאי: לרשת אותו, לרכוש עמו דירת מגורים באמצעות משכנתא, להקים עמו משפחה, להביא ילדים והדוגמאות עוד רבות. אך לעיתים עולה השאלה איך נגדיר ידועים בציבור מבחינה משפטית, משום שלא כל בן זוג הופך להיות ידוע בציבור, ולא כל זוגיות טרייה הופכת להיות זוגיות של ידועים בציבור.
מבחינה משפטית, בתי המשפט הגדירו ידועים בציבור, כזוג שקשר את גורלו. בדרך כלל בוחנים את התנהלות החיים של בני הזוג, ובהתאם בוחנים מבחינה אובייקטיבית, כיצד הציבור ומכריהם רואים את בני הזוג. במידה וקיים משק בית משותף ובסיס חיים זוגי ואיתן, הרי שאז בני הזוג יוכרו בתור ידועים בציבור. במידה והקיום המשותף הינו רופף, הרי שהסיכוי להכרה כידועים בציבור, פוחת.
איך נוצר קונספט הידועים בציבור?
קונספט הידועים בציבור, תפס תאוצה בישראל בעיקר בגלל הכפפת הדין הדתי על דיני הנישואין והגירושין. בישראל, כדי להינשא יש לעשות כן לפי הדין הדתי, וכך גם כאשר רוצים להתגרש. ישנם זוגות רבים שמטעמים אידיאולוגיים מבקשים להימנע מכך, או שכבר חוו נישואין וגירושין, ועתה, בפרק ב', הם מעדיפים שלא להינשא לפי הדין הדתי. לכן, זוגות רבים פשוט בוחרים לחיות כידועים בציבור. לצד זאת, ישנם גם זוגות רבים בישראל, שמבחינה דתית אינם יכולים להינשא לפי הדין הדתי, כך למשל – ספק יהודים, או עולי ברית המועצות, שלעיתים הרבנות מערימה עליהם קשיים במסגרת רישום נישואין. כך גם זוגות בני דתות שונות, וכן – זוגות חד מיניים, שאין להם שום אפשרות להינשא לפי הדין הדתי.
כך שהסיבה העיקרית להתפתחות הקונספט של ידועים בציבור, היא הכפפת דיני האישות לדין הדתי. כמובן שיש עוד סיבות נוספות, כגון – רווקות מאוחרת, החיים המודרניים, אורח חיים מאוד קרייריסטי וכו'...
האם קיים פער בין ידועים בציבור לבין זוגות נשואים בהיבט של זכויות?
התשובה הפשוטה היא – לא. אין פער בזכויות בין זוגות נשואים לידועים בציבור. השוני היחיד אולי, הוא הצורך בהוכחת היותם של בני זוג כידועים בציבור, לכן במקרים רבים, זוגות נדרשים למלא תצהיר בכתב, שהם אכן ידועים בציבור. הסיבה לכך היא שאצל זוגות נשואים, האסמכתא בעצם קיימת בתעודת הזהות, כאשר אדם רשום בתור נשוי. לעומת זאת, אצל ידועים בציבור, לעיתים אין אסמכתא רשמית (אלא אם מדובר בזוג שערך הסכם חיים משותפים).
מעבר לכך, אין שום הבדל בין זוג נשוי לזוג ידוע בציבור. בחוקים רבים (או בתיקוני חוקים) יש גם הבהרה, שמדובר ב"בני זוג" ולא במונחים "בעל או אישה", דוגמא לכך היא בחוק הירושה, התשכ"ה – 1965, שם יורש לפי דין מוגדר בתור "בן זוג". דוגמא נוספת היא חוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981, שם "מוטב" (אדם אחר זולת בעל הפוליסה), מוגדר בתור בן או בת זוג, ולא בתור בעל ואישה.
מכאן, שאין שום פער משפטי בזכויות המוקנות לזוג נשוי, מול הזכויות שמוקנות לידועים בציבור. מבחינה חוקית מדובר באותו סטטוס, עם כמה שינויים פרוצדורליים.
לסיכום:
במאמר זה עסקנו בידועים בציבור. קודם כל הסברנו והגדרנו מי הם ידועים בציבור, ובהתאם גם סקרנו את האופן שבו בתי המשפט מגדירים ידועים בציבור. כמו כן, הצגנו כיצד התפתח קונספט הידועים בציבור. כמו כן, הסברנו שאין פער בזכויות המשפטיות של ידועים בציבור, לבין הזכויות המשפטיות של זוגות נשואים, בפרט כאשר ישנם חוקים שבהם יש הבהרה ברורה שאין פער בין הזכות של נשואים לידועים בציבור (למשל בדיני הירושה, ההגדרה היא של בן או בת זוג וכיו"ב). את המאמר נסיים בהמלצה חמה, והיא להיעזר בעורך דין משפחה בעל ניסיון.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה