הליכי גירושין הינם מורכבים – הן מבחינה משפטית (נסביר על כך בקצרה בהמשך), והן מבחינה רגשית, מכיוון מדובר בתהליך שיוצר פרידה בין בני זוג ומביא לפירוק התא המשפחתי ולקושי רגשי משמעותי בהליך גירושין. ככלל, הליך גירושין הוא הליך קשה כי בני זוג מרשים לעצמם לבטא כעסים ומתחים שלעיתים היו קיימים שנים רבות במסגרת הזוגיות. אך מצד שני, הליך גירושין הוא הליך שאפשר לבחור כיצד לנהל. אפשר לנהל אותו בצורה מאוד יעילה, ובכך בעצם להביא לפרידה מהירה. מנגד, אפשר לקיים הליך גירושין קשה וממושך.
אחת הדרכים שבהן אפשר לקיים הליך גירושין יעיל יחסית, היא באמצעות קיום הליך גישור, בפני מגשר גירושין. במאמר שלהלן, נסביר כיצד נכון לנהל הליך גישור גירושין, ומה חשוב לדעת על ההליך הזה. נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין משפחה.
הליך גירושין – הסבר כללי:
הליך גירושין בישראל נערך בפני בית הדין הרבני. לאחרון יש סמכות בלעדית לעסוק בתביעות לגירושין ונישואין בין יהודים. לצד זאת, לבית הדין הרבני יש סמכות מקבילה לעסוק בתביעות למזונות, אך אין לו סמכות לדון בתביעות להסדרי שהות וגם בתביעות הנוגעות לרכוש בין בני זוג. עם זאת, לבית הדין עומדת האפשרות "לקנות" סמכות לעסוק בתביעות הללו, אם מוגשת תביעת גירושין שכורכת עמה את כל נושאי הגירושין שסקרנו, ואז ניתן לקיים הליך גירושין שלם בבית הדין הרבני.
מנגד, יש בישראל גם את בית המשפט לענייני משפחה. האחרון הוא הגורם המוסמך לעסוק בכל התחומים בדיני המשפחה, למעט – תביעות לגירושין ונישואין. כלומר, אפשר להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, ובמקביל לנהל תביעות למזונות, הסדרי שהות וגם חלוקת רכוש, בבית המשפט לענייני משפחה. הדבר יוצר כפל הליכים והתדיינות ובוודאי שלא מקל על ההליך, אך זהו הדין הקיים כיום בישראל.
כמו כן, כאשר מוגשת תביעת גירושין, הרי שיש להוכיח את קיומה של עילת גירושין. עילות גירושין בדין העברי –דתי, הן לדוגמא: בגידה של האישה, מעשה כיעור של האישה, עקרות והדוגמאות עוד רבות. במידה ובני הזוג לא מסכימים על הגירושין, הרי שאז יתנהל ההליך עד תום ואכן יעלה הצורך להוכיח קיומה של עילת גירושין. במידה והוכחה עילת גירושין, הרי שאז ייקבע מועד לסידור גט. נעיר כי ניהול הליך משפטי, בפרט בבית הדין, אינו קל לצדדים, כי הם בעצם מעידים ומנהלים הליך שכל כולו עוסק בחייהם האישיים.
גישור גירושין – מה המשמעות?
גישור – מהמילה "גשר" – נועד להביא צדדים לידי פיוס והסכמה. מגשר גירושין אינו מכריע באשר לנכונות הטענות של הצדדים, להבדיל משופט, אלא שתפקידו להביא את הצדדים לידי פיוס והסכמה (בכל תחום) ולחתימת הסכם משפטי. במידה ומדובר בבני זוג, הרי שמגשר גירושין יהיה לרוב עורך דין גירושין ומשפחה בעל ניסיון, שתפקידו להביא את בני הזוג לידי הסכם גירושין שיכלול את כל הנושאים.
במסגרת הליך גישור, בני הזוג מנהלים את ההליך. הם אלו שקובעים את המועדים, והם גם אלו ששולטים בהליך. כל זאת, להבדיל מהליך שיפוטי שיכול להימשך שנים. במסגרת גישור אפשר להגיע לידי הסכם (אם יש רצון הדדי של הצדדים) בתוך שבועות לכל היותר. כמו כן, הליך גישור חוסך חקירות נגדיות לא נעימות ומייתר הליך משפטי קשה בבחינת "יחרוץ הדין את ההר". בגישור אפשר להגיע לידי הסכמות יצירתיות, שבערכאה שיפוטית לא ניתן להגיע אליהן וכו'. כמו כן, הליך גישור נערך באווירה נעימה בהרבה, להבדיל מהאווירה הקודרת הטבעית שקיימת בבתי משפט. כך שאין ספק שלהליך גישור גירושין יש יתרונות רבים.
אין ספק שיש גם חסרונות בהליך גישור. למשל, אין ספק כי במקרים מסוימים יש צורך בהכרעה שיפוטית. לעיתים ההליך המשפטי הוא טוב לצד אחד, ולא בהכרח לצד האחר, ולכן הגישור עלול להיות כלי שבמסגרתו צד אחד מנצל חולשה של צד אחר שרוצה וצריך לסיים את ההליך במהירות. לכן, חשוב להיות מלווה בעורך דין גירושין בעל ניסיון.
לסיכום:
במאמר זה עסקנו בדיני גירושין ונישואין. תיארנו מהו הליך גישור במסגרת הליכי גירושין. הסברנו קודם כל מהו הליך גירושין ומה הוא כולל. לאחר מכן פירטנו מהו הליך גישור גירושין ומה חשוב לדעת עליו. כמו כן, סקרנו את היתרונות והחסרונות במסגרת גישור גירושין. את המאמר נסיים בהמלצה חמה, להיעזר בעורך דין משפחה בעת הצורך.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה